Nieuws


17/11/2016

The White House Gallery presenteert de eerste solo-tentoonstelling van Hadassah Emmerich in België

De kunstenares (Heerlen, 1974) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht, HISK Antwerpen en behaalde een Master in Fine Art aan het Goldsmiths College, Londen. Ze nam deel aan kunstenaars residencies zoals het Künstlerhaus Bethanien Berlijn en het Instituto Buena Bista, Curaçao.

Hadassah Emmerich woont en werkt sinds twee jaar in Brussel.

Haar werk was o.a. te zien in: Gem, Den Haag; Bonnefantenmuseum, Maastricht; Van Abbemuseum, Eindhoven; Kunstmuseum Ravensburg; Arp Museum Rolandseck, MOCA North Miami; MUSAC, Léon; Stedelijk Museum Schiedam en Galeria Kordegarda Warschau.

Lees meer

6/11/2016

Mathilde Hatzenberger is zeer verheugd om u kennis te laten maken met «Wurst that could happen», de tweede persoonlijke expositie van Richard MEITNER in de galerie. Een groep van volkomen nieuwe sculpturen worden tentoongesteld van 10/11/2016 tot en met 14/01/2017 bij Galerie Mathilde Hatzenberger.

Lees meer

11/10/2016

You are the only one who knows

Yoko Uhoda Gallery presenteert de nieuwe solo-tentoonstelling "You are the only one who knows" van John Franzen. De expostie loopt nog tot en met zondag 30 oktober. Snel zijn is de boodschap! 

John Franzen’s kunst is een poging om de overheersende grondbeginselen van het universum waar te nemen. Artistiek onderzoek, als een manier om de wereld in vraag te stellen, bevraagt altijd dezelfde vragen over de oorsprong van materie als wetenschap en religie. Het overbrugt wetenschappelijke en spirituele dimensies door een boodschap over te brengen die zowel universeel als zeer persoonlijk is. Zijn kunst overstijgt het dualisme van het objectieve en subjectieve, de materie en geest. Het reikt verder dan het bestaand kader van menselijke kennis en overtuigingen naar de staat van alomtegenwoordige eenheid. Hij gelooft dat elke vorm van bestaan, van een gedachte, een gevoel, materie tot ruimte één en dezelfde energie is, beheerst door hetzelfde principe en een deel van het “Enkelvoudig Universum”. Dualisme bestaat alleen als onze perceptie en het is door zijn enkelvoud dat we de waarheid kunnen benaderen.

Lees meer

4/10/2016

Nieuwe tentoonstellingen bij Cecilia Jaime Gallery

Cecilia Jaime Gallery presenteert in het najaar twee nieuwe tentoonstellingen: Solo-tentoonstelling "Awaken" van Nele Van Canneyt en een solo-tentoonstelling van Kevin Vanwonterghem. "Awaken" is nu te zien en loopt nog tot en met zaterdag 29 oktober. De solo-tentoonstelling van Kevin Vanwonterghem gaat door van zondag 6 november tot en met zaterdag 26 november. De tentoonstelling wordt geopend op zondag 6 november vanaf 15h00. 

Lees meer

28/09/2016

Coding as a social and creative inception

ifa gallery opent het nieuwe seizoen met een tentoonstelling die de tijdsgeest perfect weergeeft dank zij het project van ‘Leroy Brothers’, drie Belgische kunstenaars . De tentoonstelling ‘Coding as a social & creative inception’ vloeit voort uit het project ‘Witness Your World’, een online sociaal netwerk. “Kunst als unieke getuigenis van onze tijd.” Het platform werd gecreëerd door Leroy 
Brothers en laat leden van het netwerk toe om naar wens foto’s en boodschappen te delen. De werken van het project ‘Witness Your World’ zijn directe spiegels van een samenleving waarin de informatie van het « hier en nu » overheerst. Dank zij de interpretatie door « Leroy Brothers » vormt de uiteindelijke compositie een onverwacht en authentiek kunstobject.  Het trio markeert een periode om niet te vergeten dat kunstenaars aan een gezamenlijk werk deelnemen met hun eigen artistieke stijl die duidelijk blijft doorschemeren  ondanks de computertaal.

Lees meer

27/09/2016

A subtle aroma in my mind

Art’Loft, Lee-Bauwens Gallery presenteert een nieuwe tentoonstelling “A subtle aroma in my mind” door Nam Tchun Mo. Hij is een Koreaanse kunstenaar van de nieuwe generatie van de kunstbeweging DANSAEKHWA. De tentoonstelling werd feestelijk geopend met een brunch op zondag 25 september. De tentoonstelling gaat door van donderdag 29 september tot en met zondag 30 oktober van donderdag tot en met zaterdag of op afspraak. Artfox raadt een bezoek ten zeerste aan.

Lees meer

23/09/2016

Galerie Jan Dhaese presenteert "Hintergrund" van Els Ceulemans

Galerie Jan Dhaese opent het nieuwe tentoonstellingsseizoen met de fascinerende en aangrijpende schilderijen van de Antwerpse kunstenaar Els Ceulemans. Met een poëtische accuraatheid schildert ze taferelen die suggestief verwijzen naar conflicten en spanningen in zowel de hedendaagse maatschappij als haar persoonlijk leven. Soms vloeien aspecten uit beide leefwerelden achteloos in elkaar over en vormen ze één wrang en mysterieus geheel. Ceulemans schept zo een eigen beeldenwereld waarin adrenaline-opstotende roetsjbanen twijfelachtig pronken boven grauwe bunkers uit hartverscheurende oorlogen; waarin anonieme, autoritaire figuren vluchtelingen ogenschijnlijk terugduwen in moerassige waters of waarin een enkele bezeten jager de dieren in het bos doodschiet en ze aan de bomen fixeert, om zo maar enkele veelzeggende voorbeelden uit haar oeuvre aan te halen.

Lees meer

16/09/2016

Twee nieuwe tentoonstellingen bij Deweer Gallery!

Deweer Gallery presenteert twee nieuwe solo-tentoonstellingen: Nasan Tur en "Tropisms" van Gabriele Beveridge.

Turs tentoonstelling bij Deweer Gallery is zijn eerste expo in België. Hij toont er zich als een cross-mediaal kunstenaar. Zowel fotografie, sculpturen, diverse installaties, ja, zelfs zgn. woodblocks, passeren de revue. Bestaand werk wordt gecombineerd met nieuw werk, zoals vrolijk gekleurde neonletters die de - bewust verkeerd geschreven - woorden "comunism", "sociallism" en "capithalism" vormen. Verwacht je aan kritische vraagstellingen rond ideologieën, nationaliteiten en het bijhorende utopische denken! Zet je schrap voor filosofische statements met een knipoog!

Deweer Gallery introduceerde Gabriele Beveridge in Otegem met de groepstentoonstelling "Breeze" in 2014. "Tropisms" is dan ook Beveridge’s eerste solotentoonstelling bij Deweer Gallery. De titel "Tropisms" (tropismen) verwijst naar amper waarneembare groeibewegingen in de cellen van levende organismen, zoals planten, onder invloed van externe stimuli zoals licht. Dit komt zeer sterk tot uitdrukking in Gabrieles werken "Atropine shelf of vision (I), (II), (III)".

De omgeving die Beveridge in Deweer Gallery heeft gecreëerd is tegelijk vertrouwd en raadselachtig. De expo plaatst zich binnen de mechanismen en het vocabularium die zo kenmerkend is voor de consumptiecultuur. Het resultaat is een onorthodoxe hybride tussen verschillende historisch onderscheiden media in het verhaal van de kunst, namelijk beeldhouwkunst, fotografie en installatie. 

Lees meer

13/09/2016

De Gao Brothers - Chinese kunst en anarchie

Adrian David is een gepassioneerde man met een gerespecteerde galerie in Knokke (Adrian David Gallery). Hij is een verzamelaar van meesters zoals Andy Warhol, James Ensor, Picabia, Keith Haring, Rauschenberg, Frank Stella,… en zelfs werk van Picasso. Sinds vijftien jaar verzamelt hij ook in de boeiende Chinese School. Zijn collectie bevat ondertussen werken van Xiaogang Zhang, Zhigang Tang, Yang Shoabin, Zhang Dali, Guo Wei, Qiu Zhijie en de Gao Brothers.

De anarchistische, Chinese kunstenaars hebben één ding gemeen, ze manifesteren zich allemaal tegen de Chinese maatschappij, waar dictator “Mao Zedong” nog altijd door de oudere generatie aanbeden wordt.  

Wij kregen de eer om de Gao Brothers te interviewen, maar eerst geven we een woordje uitleg.

Lees meer

9/09/2016

Artfox interviewde Harlan Levey!

Harlan Levey Projects (HLP) heeft een sterke reputatie opgebouwd, omwille van zijn gewaagde programmatie, kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen en nauwe samenwerking met zeer overtuigende kunstenaars. Jeroen Jongeleen, TR Ericsson, Emmanuel Van der Auwera, Abner Preis en Marcin Dudek zijn enkele van de kunstenaars die hij vertegenwoordigt. Tijdens Brussels Gallery Weekend start Harlan Levey Projects het nieuwe seizoen met een niet te missen tentoonstelling van Haseeb Ahmed, waarvan we, volgens Harlan, nog veel zullen zien. Vanaf 8 september exposeert Ahmed zijn “Wind Egg” experiment, het tweede deel van een ontplooiende trilogie.

Het derde deel wordt tentoongesteld in het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen, in samenwerking met Senior Curator Nav Haq.

We waren zeer verheugd om HLP als lid te verwelkomen bij Artfox. Naast galeriest is Harlan consultant voor de Europese Commissie, gastlesgever aan het H.I.S.K en schrijver, wat hem aangemoedigd heeft om zijn galerie te openen. Hij leidt ook een 4 jaar durende sociaal kunstproject dat deels gefinancierd wordt door de stad Brussel. Artfox kreeg het genoegen om hem een aantal vragen te stellen en raadt een bezoek aan zijn galerie in Brussel ten zeerste aan.

Lees meer

7/09/2016

Art on paper 2016

De tekenkunst geniet bijzonder aanzien in de internationale kunstscène, of het nu gaat om tentoonstellingen, biennales en kritische kunstrecensenties, om de instellingen en personen die er volledige collecties aan wijden of om gespecialiseerde galeries en salons. Terwijl deze kunstvorm vroeger wel eens als minderwaardig werd beschouwd, heeft ze vandaag wel degelijk haar autonomie en haar plaats in de hedendaagse kunstwereld veroverd.

Haar specifieke karakter puttend uit de grafische expressie, een compositie bestaande uit lijnen, laat de tekenkunst desalniettemin toe een scala aan nieuwe mogelijkheden en perspectieven te incorporeren. Ze laat het karakter van de kunstenaar volledig tot zijn recht komen, of die er nu zijn volledige werk aan wijdt of er zich slechts occasioneel op toelegt. Figuratief, abstract, monumentaal, minimalistisch, driedimensionaal, stralend, discreet, performant, vertellend, ... De oneindige mogelijkheden tot vernieuwing, zowel in compositie als in werkwijze, getuigen van de rijkdom en de relevantie van de hedendaagse tekening.

Het specifieke karakter van de tekenkunst vormt de klankkast voor “Art on Paper”. Het salon legt zich dan ook uitsluitend toe op de meest actuele vormen van de tekenkunst. Voor deze tweede editie, die plaatsvindt van 8 tot 11 september 2016 te BOZAR, neemt het salon zijn toevlucht tot de Terarkenzalen. Men selecteerde vijfentwintig solo shows uit internationale galeries, waaronder vijf artfox-leden: Sofie Van De Velde, Yoko Uhoda Gallery, Archiraar Gallery, Meessen De Clercq en Albert Baronian. In iedere tentoonstellingsruimte komt het karakter van een bepaalde kunstenaar tot zijn recht.

(Bron tekst: www.artonpaper.be)

Lees meer

2/09/2016

Fabrice Samyn bij Meessen De Clercq!

Meessen De Clercq heeft het genoegen u Solipsism voor te stellen, de vijfde solotentoonstelling van Fabrice SAMYN, van donderdag 8 september tot en met zaterdag 15 oktober. Achter deze titel verschuilt zich het idee dat het “zelf” de enige bewustzijnsuiting is waaraan  men niet kan twijfelen ; het onderwerp bestaat, maar de buitenwereld is slechts een hypothetische voorstelling. Doorheen nieuwe werken, uitgewerkt in vier groepen, plaatst Fabrice Samyn twijfel in de blik van de toeschouwer en stelt hem of haar de vraag te weten of “het werkelijke wel degelijk werkelijk is”. 

Lees meer

23/08/2016

Coup de Ville 2016

Ondertussen is kunstenparcours "Coup de Ville" aan haar derde editie toe. Deze triënnale voor actuele kunst in Sint-Niklaas wordt georganiseerd door WARP. Omdat WARP ondertussen tien jaar bestaat wordt Coup de Ville 2016 een goed gevulde feesteditie met extra performances, lezingen, interviews, concerten, een kinderkunstendag en workshops die de actuele thema’s van de kunstwerken zullen toelichten. In het kader van het tienjarig bestaan nodigt artfox.eu u uit op zaterdag 17 september om de unieke locaties in Sint-Niklaas te bezoeken. We beginnen om 14h30 bij WARP in de Apostelstraat 20, Sint-Niklaas. Wenst u met ons mee te gaan? Schrijf u dan voor vrijdag 2 september in door een mail te sturen naar info@artfox.eu. Vermeld met hoeveel personen u aanwezig zult zijn en voornaam, familienaam, GSM-nummer en e-mailadres per persoon. Haast u, want de plaatsen zijn beperkt!

Lees meer

19/08/2016

Solo-tentoonstelling van Edith Dekyndt bij Galerie Les Drapier

Galerie Les Drapiers te Luik organiseert een solo-tentoonstelling van Edith Dekyndt in het kader van het BIP (La Biennale de l’Image Possible). De expositie loopt van 20 augustus tot en met 16 oktober. De vernissage gaat door op zaterdag 27 augustus vanaf 15h00. U kunt de galerie vrij bezoeken van donderdag tot en met zaterdag, van 14h00 tot 19h00, de zondag van 14h00 tot 18h00 of na afspraak.

Lees meer

17/08/2016

Nieuwe tentoonstelling "M & J" bij Quai4 galerie!

Quai4 galerie te Luik organiseert een fototentoonstelling in het kader van het BIP (La Biennale de l’Image Possible) en loopt van 19 augustus tot en met 17 september. Zowel Matthew Houston als Jacky Lecouturier exposeren er werken. De vernissage gaat door op donderdag 18 augustus van 17h00 tot 21h00. De galerie kan u bezoeken van donderdag tot en met zaterdag, van 14h00 tot 18h30 of na afspraak. 

Lees meer

10/08/2016

A must-see! Expositie "Getekende zomer" bij Shoobil.

"Getekende zomer" is een project georganiseerd door Shoobil Gallery en loopt nog tot en met 28 augustus. De door "de tijd getekende" mooie ruimte toont tekenwerk van zeven hedendaagse kunstenaars. Zij bevestigen dat tekenkunst kan gezien worden als een autonome kunstvorm. Alle zeven beschikken ze over een eigen beeldtaal en kennen ze een grote verscheidenheid in stijl, techniek, formaat en ontwerp.

 

 

 

Lees meer

2/08/2016

Artfox ontmoet Paul Van Hoeydonck

Galerie Luc Van Middelem in Knokke organiseert een zomertentoonstelling met werken van Paul Van Hoeydonck. Naar aanleiding van deze expositie sprak artfox.eu met de ondertussen 91-jarige kunstenaar, Paul Van Hoeydonck. Na een bezoek aan zijn “klein atelier”, waar hij sinds 1952 (!) al zijn kunstwerken maakt, gingen we naar zijn favoriet plekje in de tuin. Voor een man die niet graag in het verleden leeft, neemt hij artfox.eu met plezier terug mee naar vroeger.

Lees meer

15/07/2016

Zomertentoonstelling "Matrioshka Principle" bij Archiraar Gallery!

Dit is een project van Falcone en Enne Boi, met als gastkunstenaar Lucas Jardin. Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 30 september bij Archiraar Gallery. De galerie is gesloten tussen 15 juli en 20 augustus.

Archiraar Gallery is in 2012 opgericht door Alexis Rastel. Als architect van opleiding, brengt hij zijn ruimtelijke praktijk samen met artistiek onderzoek. De galerie vertegenwoordigt opkomende kunstenaars en voorziet enkel langetermijnsamenwerkingen. In de galerie vind je schilderijen, tekeningen, sculpturen, afbeeldingen, video’s en installaties. De White Cube werd geopend in 2013. De ideologie van een neutrale ruimte, hier 3x3x9 meter, stelt de hedendaagse artistieke presentatie in vraag. De Black Cube werd geopend in 2014, het is de aanvullende ruimte van de White Cube. Zijn gesloten vorm vraagt om een intieme benadering van de werken. Kunstenaars vertegenwoordigd door de galerie, hebben met gelijktijdige solo-tentoonstellingen, tussen 2013 en 2015, hun werken in beide ruimtes getoond. Vanaf het begin van 2016 nodigt de galerie kunstenaars uit om deel te nemen aan groepstentoonstellingen. Hiermee kruisen ze de programma’s van beide ruimtes. De galerie publiceert ook edities om het werk van hun kunstenaars te promoten en te verspreiden. Op elke tentoonstelling werken ze ook met gastkunstenaars.

Lees meer

13/07/2016

A Hermit's Dream / Colin Waeghe in Galerie Zwart Huis

Deze tentoonstelling loopt nog tot en met 24 juli in Galerie Zwart Huis in Knokke.

 De nieuwe reeks A Hermit’s Dream van Colin Waeghe gaat over de psychedelische gedachtenwereld van een fictieve kluizenaar. De kluizenaar sluit zich af van de wereld, doch de wereld dringt toch tot hem door. Het schilderij Fourth wall drukt de essentie uit: de gordijnen in de kamer zijn dicht, doch het licht komt binnen langs de kieren. De vierde wand is een begrip uit de theaterwereld waarmee de voorkant van het toneel wordt aangeduid. De eerste drie wanden zijn de zijkanten en de achterkant. De vierde wand is een denkbeeldige wand tussen het publiek en het podium.

Kenmerken van een psychedelische ervaring zijn dat iemands geest op een onbekende manier waarneemt en ongeremd is. Beelden vervormen zich, dagelijkse objecten worden anders: een aquarium wordt een oceaan, geraniums worden een oerwoud. Niets lijkt wat het is

Lees meer

8/07/2016

Interview met Sofie Van De Velde!

Gallery Sofie Van De Velde is één van onze nieuwste leden. Wij zijn erg enthousiast om haar te verwelkomen op Artfox! De galerie is te vinden in de Lange Leemstraat in Antwerpen en spitst zich toe op hedendaagse kunst van heel wat gerenommeerde, internationale artiesten. Tentoonstellingen van deze artiesten zal je niet snel ergens anders in België kunnen terugvinden. Dankzij haar actief en ruim netwerk van internationale kunstenaars en galeries, weet Sofie Van De Velde steeds de juiste artiesten te vinden voor exclusieve tentoonstellingen. Samen met de kunstenaars die ze vertegenwoordigt, wil ze de kunstwerken naar een ander niveau tillen. Ze werkt zowel met een vaste groep kunstenaars, als met wisselende artiesten voor projecten. Hier vind je alle kunstwerken terug.

Omdat wij wel benieuwd zijn naar haar verhaal, vonden wij dat het tijd was voor een interview met Sofie Van De Velde.

Lees meer

4/07/2016

"Me, Myself and I" bij SinArts Gallery!

Sinarts Gallery is één van onze nieuwste leden. We zijn zeer enthousiast om deze galerie te verwelkomen op artfox.eu! SinArts geeft een frisse kijk op de Chinese, hedendaagse kunst. De Chinese kunstwereld is nog vaak gebonden aan clichés en onzekerheden, met een kunstgeschiedenis gedomineerd door een eenzijdig discours, gevangen in het commerciële succes van een recent verleden. SinArts vertegenwoordigt een vaste groep van kunstenaars op basis van hun artistieke verdiensten en het vermogen om een universele taal te spreken, met hun Chinese erfenis als gemeenschappelijke grond.

Opgericht door sinoloog, Alex Lebbink, heeft SinArts meer dan tien jaar ervaring in de Chinese kunstwereld. SinArts was oorspronkelijk een online platform, maar is nu uitgegroeid tot een volwaardige galerie die Chinese, hedendaagse kunst vertegenwoordigt.

De huidige tentoonstelling “Me, myself and I”door Benjamin Li en Hou Chien Cheng loopt nog tot zondag 17 juli.

Lees meer

2/07/2016

Pierre Clemens bij Galerie Nadine Feront!

Galerie Nadine Feront  

Toen ik vorig jaar schreef over de solo-tentoonstelling “Levity” van Pierre Clemens, benadrukte ik dat landschappen, naast hun visuele schoonheid, dynamische “ensembles” zijn, waarbij er interactie is tussen zowel tijd, natuur, menselijke acties en ideeën, als tussen sociale en economische realiteit. Hun impact op de toeschouwer is zowel visueel als sensueel – in een schijnbare, coherente knoop verzamelen ze het onmeetbare, inclusief het lichaam van de toeschouwer. Met “Levity” verkende Pierre Clemens de sensuele en psychologische dimensie van een landschap, waarbij hij gebruik maakte van optische technieken om dit complex fenomeen te vertalen en een gelijkaardige impact te creëren.

Lees meer

22/06/2016

Nieuwe tentoonstelling bij Galerie Transit!

Galerie Transit neemt deel aan D.ART met 3 jonge kunstenaars:

  • Arne Bastien
  • Bram Van Meervelde
  • Stephen Verstraete

D.ART is het overkoepelend samenwerkingsverband tussen de belangrijkste spelers op het vlak van de hedendaagse beeldende kunst te Mechelen en brengt op 8 locaties actuele kunst uit allerlei disciplines in de Mechelse binnenstad.

De opening is vrijdag 24 juni van 18:00 tot 20:00 uur  in Artenova, H. Consciencestraat 56.

D.ART loopt van vrijdag 24 juni tot en met zondag 3 juli. Open van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 18:00.

Lees meer

9/06/2016

LE LANGAGE DES FLEURS ET DES CHOSES MUETTES!

Deze tentoonstelling loopt van 03 juni tot 16 juli 2016 bij Albert Baronian Gallery.

Albert Baronian heeft het genoegen om u voor het einde van het seizoen "Le langage des fleurs et des choses muettes!" (Ch. Baudelaire) voor te stellen, gecureerd in samenwerking met Catherine Mayeur. Deze groepstentoonstelling verenigt werken van Donald Baechler, Sammy Baloji, David Brognon et Stéphanie Rollin, Marie José Burki, Lionel Estève, Hans-Peter Feldmann, Ellsworth Kelly, Bernd Lohaus, Piet Mondrian, Éric Poitevin, Emmanuelle Quertain, José Maria Sicilia, Joëlle Tuerlinckx en Oriol Vilanova. 

Lees meer

7/06/2016

Vanitas vanitatum, omnia vanitas / Jan Fabre in Deweer Gallery

Deze tentoonstelling loopt van 1 juni tot en met 3 juli bij Deweer Gallery.

Met de tentoonstelling "Jan Fabre – Vanitas vanitatum, omnia vanitas (Ijdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid)" presenteert Deweer Gallery in exclusieve avant-première een serie nieuwe mozaïekwerken van Jan Fabre. Daarna pas zullen die werken worden getoond in de grote tentoonstelling "Jan Fabre – Knight of Despair / Warrior of Beauty" die van 21 oktober 2016 tot 9 april 2017 wordt voorgesteld in het Hermitagemuseum in Sint-Petersburg, Rusland. In de Hermitage komen die nieuwe mozaïekwerken te hangen in de zaal van de 17de-eeuwse Vlaamse kunst alwaar ze in de plaats zullen komen van de doeken van Jacob Jordaens (Antwerpen, 1593-1678), die in die zaal hun vaste stek hebben. Onder de nieuwe mozaïeken voor Sint-Petersburg zien we nu de allereerste die worden gerealiseerd in het horizontaal formaat (173 h x 227.5 cm elk). Ijdelheid en trouw zijn de 2 grote thema’s van de nieuwe en indrukwekkende serie. Beide thema’s komen veelvuldig voor in onder meer de Vlaamse schilderkunst van de 16de en 17de eeuw, zo ook in het werk van de Antwerpse barokmeester Jacob Jordaens. In de historische iconografie worden de abstracte begrippen ijdelheid (vanitas) en trouw verbeeld door tal van symbolen. Een schedel en bij uitbreiding een skelet, een gedoofde kaars, verwelkte bloemen, een klok, een omgevallen glas, ze staan allemaal symbool voor ijdelheid wegens vergankelijk. De hond symboliseert anderzijds trouw, loyauteit, aanhankelijkheid, tot zelfs onderdanigheid. Voeg daar dan nog een aantal beelden aan toe van het ongeremde, louter instinctieve gedrag van honden (copuleren op straat, zich terrein toe-eigenen door een pootje te heffen tegen alles en nog wat, aan alles ruiken en likken,…) en we begrijpen dat de hond ook symbool staat voor alles wat een mens beneden zijn waardigheid acht. Fabre verbeeldt andermaal op indringende wijze zijn visie op de vergankelijkheid van het aardse leven: de mens hoort zich in te zetten voor idealen die het tijdelijke overstijgen, bijvoorbeeld voor de Schoonheid. Iets anders is niet van tel. (Bron: www.deweergallery.be/nl/297-tentoonstellingen/view/851)

We interviewden Jan Fabre.

Lees meer

28/05/2016

Pop art is for everyone. - Andy Warhol

‘Het brein Andy Warhol’ van kunstenhandelaar Adrian David is een boek dat de persoon Warhol volledig analyseert.

Andy Warhol is de populairste kunstenaar uit de Amerikaanse kunstgeschiedenis.  Hij stond als een hemellichaam boven alle anderen van zijn tijd. Warhol verdedigde geen enkele van zijn kunstwerken. Hij sprak weinig  en drukte zich liefst uit met korte woorden. Hij maakte als eerste kunstenaar zijn werk met 'een zeef', een middel afkomstig uit de wetenschap.  Zijn werk mocht geen autonomie hebben, zo oordeelde de avant-gardist pur sang. Andy haalde de toegevoegde waarde, die eigen was aan de kunst, weg en werd hiermee de grootste vernieuwer ooit. Het mythisch figuur Andy Warhol was ondoorgrondelijk, ontoegankelijk maar werd tegelijk met zijn concept van de leegte de meest populaire kunstenaar ooit.

Popart staat op Warhols naam gekerfd. Hij werd de grootste kunstschilder die nooit schilderde. Hij ontwikkelde de ‘silkscreen on canvas’ en gaf de zeefdruktechniek een andere dimensie. Prinsen, zangers, politieke figuren en kunstmecenassen verschenen op zijn zeef. Zijn Flowers verwelkten nooit en het volkse Campbell-soepblik werd een onsterfelijk kunsticoon! Andy Warhol had het brein van een bijna buitenaards wezen. 30 jaar na zijn dood leeft Andy Warhol meer dan ooit. We denken hem allemaal te kennen, maar is dit werkelijk zo?

Adrian David nam mij mee in de wereld van Andy Warhol, de echte Andy Warhol, al zullen we hem nooit écht kennen.

Lees meer

20/05/2016

Point of view / Greet Van Autgaerden in The White House Gallery

Deze tentoonstelling loopt van 22 mei tot en met 3 juli bij The White House Gallery.

Landschappen zijn uitgangspunten voor Greet Van Autgaerden, geen onderwerp om te illustreren of zomaar af te beelden. Het gaat eerder over de exploitatie van een landschap, over een beleving. Ze verheft het traditionele eeuwenoude thema tot een universele dimensie. Het landschap wordt een dramatisch personage. [...] Greet Van Autgaerden weet dat een goed schilderij altijd een soort hinderlaag is, en ze lokt ons, als toeschouwer, heel graag in haar valstrik. [...] Landschap heeft het als thema in de schilderkunst lange tijd moeilijk gehad om als volwaardig beschouwd te worden, deels omdat het te speels omging met de wetten van het perspectief die zo bepalend waren geweest voor het ontstaan van de Westerse schilderkunst. Ook het landschap werd in de Moderne Tijd aanvankelijk ingekapseld in de classificatiedrift van de wetenschappers, de cartografen en de wereldzeevaarders. Dat stond echter lijnrecht tegenover het gevoel van desoriëntatie en pure sensatie die men ervoer in het verloren lopen, in het overweldigd worden door het grootse en sublieme natuur. Ook de schilderijen van Greet Van Autgaerden zijn geen ‘vensters op de wereld’, geen membranen die tussen het ik en de wereld staan om het chaotische van de natuur te ordenen op het platte vlak dat werkt als een scherm, neen, haar werken zijn rechtstreekse manifestaties, of emanaties, van de natuur op het platte vlak van het doek. (bron: Wanneer het landschap verf wordt (en omgekeerd) - Hans Martens)

We interviewden Greet Van Autgaerden. Lees meer

18/05/2016

Eat, Shit, Smile / Abner Preis bij Harlan Levey Projects

Deze tentoonstelling loopt nog tot 21 mei bij Harlan Levey Projects in Brussel.

Abner Preis - Welcomming CommitteeAbner Preis is gekend voor zijn interactieve, publieke opvoeringen en werken, waarbij hij gebruik maakt van crossmedia. Het centrale aspect is telkens de traditionele story-telling. Toe-eigening, het element van verrassing, participatie, speelsheid, politiek en sociaal engagement zijn elementen die worden weergegeven in Preis zijn werken. Dit door middel van opvoeringen, tekeningen, video’s, installaties of fotografie. (bron: http://hl-projects.com/portfolio/abner-preis/). Eat, Shit, Smile is ondertussen de derde tentoonstelling van Abner Preis bij Harlan Levey Projects in Brussel.

Dit weekend is het jouw laatste kans om het te zien in Brussel. Daarna kan je zijn werk ook, tot 26 juni, bezichtigen in het Kunstpalais in Erlangen te Duitsland als een onderdeel van een groepstentoonstelling met artiesten als Constant Dullaart, The Guerilla Girls, Cindy Sherman, The Yes Men en Renzo Martens. (www.kunstpalais.de)

Wij vonden dat het tijd was voor een interview met Harlan Levey.

Lees meer

19/04/2016

Cosmogony

 

De 'Cosmogony' tentoonstelling van kunstenaar Bruno Patyn, is momenteel te vinden in Roeselare! Na de beëindiging van de expositie in Toulouse, zijn een groot deel van deze reeks schilderijen te zien in de prachtige zaal van ne9enpuntne9en galerie.

Lees meer

6/04/2016

Die van Aalst- Galerie c. de vos

De tentoonstelling ‘Die van Aalst’ toont de invloed die galeries in Aalst hebben gehad op lokale kunstverzamelaars tussen 1980 en 2010. Uit negen verzamelingen van kunstcollectioneurs werden werken geselecteerd die een band hebben met galeries in Aalst. In 1993 telde Aalst nog 5 galeries die één voor één stopten in de loop der jaren, tot alleen nog galerie c. de vos overbleef. De tentoonstelling is te zien op 5 verschillende locaties, waaronder natuurlijk galerie c. de vos.

Lees meer

2/02/2016

Preptalk from the gutter.

Tentoonstelling loopt tot 20 februari 2016 bij Harlan Levey Projects (Brussel).

Willehad werd geboren en getogen in Bremen. Na enkele jaren verhuisd te zijn, keerde hij terug naar Bremen waar een opmerkelijk feit zijn aandacht trok. Wat hij eens normaal vond, werd met een nieuwe blik als abnormaal ontvangen. Door het grote werkloosheidspercentage in Bremen, bleven talloze cafés in de buitenbuurten 24u op 24u open. Willehad werd er door geïntrigeerd.

 

 

Lees meer

18/01/2016

Artfox' launch !


18 januari 2016,

Na precies een jaar brainstormen, mogen wij u met gepaste trots ARTFOX voorstellen.

ARTFOX is een online marktplatform voor kunstgaleries met een visie. Uit een zeer kunst-minded familie komende, weet David voor de oprechte kunstliefhebber – zorgvuldig de juiste galeries uit te kiezen. Zo ontplooide ARTFOX zich tot een gefundeerde en eervolle virtuele straat met waardevolle galeries uit de Benelux.

De voorbije jaren kent de kunstwereld een golf van veranderingen. Bijvoorbeeld, de komst van de digitale wereld, die men niet langer kan negeren. Verkopen worden meer en meer op het internet gestimuleerd. Toch kiezen oprechte kunstliefhebbers er ongetwijfeld voor om op een meer persoonlijke manier doorheen de veelzijdige wereld van de kunst geleid te worden. ARTFOX is dus allesbehalve een webshop!

Wij geloven net als u, dat de galerie een plaats van vertrouwen is. De rol van de galeriehouder is onvervangbaar. Enkel hij maakt de kunstliefhebber wegwijs naar zijn perfecte match. Persoonlijk contact, dialogeren over iets wat werkelijk in de ruimte aanwezig is – dat is hetgeen een band schept. Dit gedachtegoed is de basis van ARTFOX.

ARTFOX wil op een constructieve manier de digitale schakel zijn tussen de kunstliefhebber en de galeriehouder. Wij bieden u, door middel van een centraal en allesomvattend platform, de weg naar de galerie aan en stimuleren persoonlijke dialogen.

Wil u ook de weg vinden naar één van onze parels uit de Benelux?

HUNT FOR ART at www.artfox.eu