25/03/2016

Een kijkje achter de schermen - Shoobil Gallery

Naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling in Shoobil ging Artfox.eu langs om een kijkje achter de schermen te nemen.

Artfox.eu ontmoet mevrouw Baplu in haar galerie als ze de laatste hand aan haar voorbereidingen legt. De volgende dag zou haar nieuwe tentoonstelling openen en Serena en haar dochter zijn nog druk bezig met de gaten van de vorige tentoonstelling terug te vullen.

Voor het opstellen van de expo, hebben we maar een paar dagen, legt ze uit. De vorige tentoonstelling liep zondag af, en dan moeten we nu goed doorwerken om alles in orde te krijgen voor donderdag. De voorbereidingen zijn echter al veel langer bezig. Eerst ga ik natuurlijk op zoek naar een artiest. De huidige artieste Rosa Verloop ken ik al langer, net zoals haar werk. Ik geef namelijk zelf beeldhouwen. Zij heeft jaren geleden bij mij les gevolgd, en was toen al een opvallend talent. Ze is blijven evolueren en is momenteel zeer goed bezig. Ik had vorig jaar eigenlijk al plannen met Rosa, en nu, samen met de keramiek van Veerle zag ik de ideale combinatie, en hebben we besloten er een tentoonstelling van te maken. Dit is dus vrij organisch gegroeid, maar dat is niet altijd zo. Ik ga actief op zoek naar kunstenaars die me interesseren, en spreek hen dan aan om samen te werken. Ik ben zeer doelgericht, ik weet naar welke soort kunstenaars ik op zoek ben. Ik focus me grotendeels op een specifieke niche, cross overs, kunstenaars die in een toegepast vakgebied zitten, of zelf de link leggen.

Na de beslissing over een samenwerking met de kunstenaar ga ik meerdere keren op atelierbezoek om te kijken wat er gebeurt. Ik maak dan een keuze in functie van de ruimte. Deze keer kreeg ik carte blanche van de kunstenaars en heb ik de opstelling zelf gedaan. Maar meestal is er een plan, en in samenspraak bekijken we de ruimte en vooral hoe de werken in de ruimte functioneren.

We zijn een jonge galerie en dus hardwerkend aan de opbouw van een vast cliënteel. Daarom is het belangrijk om goede keuzes te maken; het mobiliseren van kunstenaars, en het verwerven van een enthousiast publiek. En dat heeft tijd nodig.

Het is een wisselwerking die intreedt met het zoeken naar de juiste artiest, die dan weer het juiste publiek meebrengt.

Wij hebben een schitterende locatie waarin wij investeren. Wij zitten bijvoorbeeld al sowieso op de route van de Antwerp Art Nocturnes. Vlakbij het Fotomuseum en tussen het MHKA en het Museum Voor Schone Kunsten.

Er moeten op voorhand ook andere zaken geregeld worden. Transport en verzending, tekst en fotomateriaal voor promotie en de aanpassingen op de website. En de boekhoudkundige afspraken, waar de kunstenaar zich in moet vinden.

Een groot pijnpunt blijft de hoge Belgische btw die de galeries benadeelt. De btw-heffing van 21 % op de verkoop van hedendaagse kunst weegt erg zwaar en verschillende galeries laten het werk rechtstreeks verkopen door de kunstenaar – wat wel aan een verlaagd btw-tarief van 6 % kan – en vragen dan een bemiddelingsvergoeding. Maar niet alle kunstenaars zijn in de mogelijkheid om dit te doen.

In de galerie voorzie ik ruimte voor kleinschalig vervaardigde producten, als een subsidie-vervanger. Ik wil namelijk helemaal onafhankelijk functioneren. Zodat we zonder logge bureaucratie, vrij kunnen programmeren en snel reageren.

Zonder een omvangrijk startkapitaal, ik werk nog full-time in het deeltijds kunstonderwijs, is het moeizaam overleven. Er zijn weinig personen die dit risico durven nemen waardoor een tekort ontstaat aan promotiegalerieën die het voor ongekende hedendaagse kunstenaars opnemen.

Bij Shoobil heerst het element van verrassing. Dat is iets wat we altijd willen doen: ‘vreemd uit de hoek komen’ , puur vanuit de onderbuik een podium bieden aan goed werk.

Benieuwd naar wat shoobil gallery voor u in petto heeft? Tentoonstelling loopt nog tot en met 1 mei